До відома споживачів

31.07.2018
До відома споживачів

30 липня Президент України підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Законом встановлюються основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, засади правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку такої продукції. Документ чітко прописує основні засади здійснення процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями та запроваджує чіткий та прозорий механізм реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння. Крім того, у законі визначається механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб’єктів ринку органічної продукції та встановлюється відповідальність за порушення законодавства у цій сфері. Окремо встановлено вимоги до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до…

Детальніше
17.07.2018
До відома споживачів

Проектом Закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» встановлюються загальні засади державного регулювання у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, повноваження центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державне управління та контроль у зазначеній сфері. Також проектом Закону визначено систему прав та обов’язків суб’єктів ринку органічної продукції, зокрема, операторів ринку, органів сертифікації.  Положеннями проекту Закону регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, чітко встановлено основні засади здійснення процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями. Запроваджено чіткий та прозорий механізм реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння. Крім того, проектом Закону визначається механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб’єктів ринку органічної продукції та встановлюється…

Детальніше
11.06.2018
До відома споживачів

У Верховній Раді 7 червня 2018 року зареєстровано проект Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (№8450). Метою розробки законопроекту є забезпечення належного рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти. Документом встановлюються загальні положення до маркування харчових продуктів, дія яких може поширюватися на всі харчові продукти або на певні їх категорії, а також окремі правила щодо маркування певних видів харчових продуктів.  Законопроект визначає категорії обов’язкової інформації про харчові продукти та загальні вимоги до інформації про харчові продукти та чітко регулює обов’язки операторів ринку харчових продуктів, відповідальних за надання данної інформації. Проектом Закону забороняється використання інформації, що може ввести споживача в оману, особливо у частині властивостей і характеристик харчових…

Детальніше
27.04.2018
До відома споживачів

В Україні 20 квітня набрав чинності Закон України  № 2360-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин і натуральних медових напоїв". Так, невеликі виробники вина тепер не будуть проходити обов’язкову атестацію на відповідність вимогам із забезпечення життя та здоров’я людей, охорони навколишнього середовища, повного технологічного циклу виробництва, а також відповідності санітарним, пожежним, екологічним нормам та правилам. Для отримання ліцензії невеликим виробникам достатньо буде надати зареєстровану декларацію відповідальності матеріально-технічної бази вимогам законодавства та договір з акредитованою лабораторією. Під невеликими виробниками виноробної продукції маються на увазі підприємства, які виробляють виноградні, плодово-ягідні вина та медові напої із матеріалів виключно власного виробництва. Виноград, ягоди та мед для таких виноматеріалів також мають бути власного виробництва.

Детальніше
03.01.2018
До відома споживачів

Із 1 січня 2018 року набувають чинності нові вимоги до виробів із какао та шоколаду, які є обов’язковими для всіх виробників та поширюються на всі види шоколадних виробів. Наприклад, у темному шоколаді має бути не менше 35 % какао-продуктів у перерахунку на суху речовину, а у молочному – понад 25 % та не менше 14 % молочних продуктів. Білий шоколад має містити не менше 20 % какао-масла та понад 14 % молочних продуктів. Крім цього,  чітко прописано вимоги і до шоколадних цукерок та інших продуктів із використанням шоколаду. У разі невідповідності цим вимогам продукт не зможе називатися шоколадом або шоколадним, а буде визнано солодким батончиком або глазурованою цукеркою (наказ Мінагрополітики від 13.04.16 р. № 157).

Детальніше
06.12.2017
До відома споживачів

Найпопулярніший в світі міжнародний стандарт, який регламентує компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій був оновлений з урахуванням останніх змін в умовах і практиці роботи таких лабораторій. Нова редакція документа була опублікована завдяки тісній співпраці Міжнародної організації зі стандартизації (ISO) і Міжнародної електротехнічної комісії (IEC). Міжнародний стандарт ISO/IEC 17025:2017 "Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій" є як  "довідник" для лабораторій, які здійснюють операції калібрування і тестування в усьому світі.  Отримання повторюваних і достовірних результатів, яким можна довіряти, лежить в основі діяльності будь-якої такої лабораторії. Документ ISO/IEC 17025:2017 дозволяє співробітникам лабораторій впроваджувати продуману і надійну систему забезпечення якості і демонструвати, що вони є технічно компетентними і здатними видавати достовірні результати. Стандарт ISO/IEC 17025:2017 допомагає полегшити співпрацю між…

Детальніше
29.11.2017
До відома споживачів

Сьогодні супермаркети пропонують широкий асортимент плавлених сирів як вітчизняного, так і закордонного виробництва: ковбасних, скибкових, копчених, без копчення, солодких, з харчовими чи смаковими добавками чи без них. Купувати чи пройти повз них, споживач вирішує сам. Проте, перш ніж визначитись, необхідно знати, що у відповідності з Законом України «Про молоко та молочні продукти» плавлені сири відносяться до молочних продуктів, одержаних з молока або молочної сировини (вершкового масла, твердого сиру, сухого молока, кисломолочного сиру, молочної сироватки), та можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (жиру, білка, лактози).  Плавлений сир – це повноцінний харчовий продукт, джерело фосфору і кальцію, сполуки якого в організмі відповідають за стан волосся, нігтів і кісток. Порівняно з твердими сортами сиру плавлений сир організмом людини засвоюється на 100 % і містить менше холестерину.…

Детальніше
13.09.2017
До відома споживачів

Більш ніж 60 тисяч лабораторій по всьому світу займаються калібруванням, тестуванням і аналізом зразків. Але як гарантувати клієнтам достовірність отриманих результатів? Протягом багатьох років для цього використовувалася сертифікація на відповідність вимогам міжнародного стандарту ISO/IEC 17025 "Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій". Ця процедура користувалася і користується попитом з боку випробувальних і калібрувальних лабораторій, які бажають продемонструвати свою здатність надавати надійні результати. Остання версія стандарту ISO/IEC 17025 була опублікована спільно Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) і Міжнародною електротехнічною комісією (IEC) в 2005 році. Вона містить набір вимог, що дозволяють лабораторіям видавати незмінно достовірні результати. Однак лабораторне середовище й умови ринку сильно змінилися за минуле десятиліття. Це призвело до прийняття рішення щодо перегляду стандарту ISO/IEC 17025 з впровадженням в його…

Детальніше
31.08.2017
До відома споживачів

 До уваги керівників підприємств та підприємців, які експлуатують засоби вимірювальної техніки,  відповідно до „Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів”, затвердженого наказом Мінекономрозвитку України від 08.02.2016 р. №193, з 1 вересня 2017 року ДП "Львівстандартметрологія"  приймає на розгляд та погодження  ГРАФІКИ проведення періодичної повірки ЗВТ на 2018 рік за адресами: у м.Львові – вул. Князя Романа, 38, тел. (032) 261-60-01 у м.Дрогобичі – вул. Б.Лепкого, 10, тел. (0244) 2-17-70 у м.Червонограді – вул. Будівельна, 1, тел. (0249) 2-03-59  Звертаємо увагу на нову форму графіка Адміністрація ДП „Львівстандарметрологія”

Детальніше
12.07.2017
До відома споживачів

ОГОЛОШЕННЯ!   Повідомляємо, що Бюро приймання засобів вимірювальної техніки (ЗВТ) переїхало з вул. Заводська,26 та вул. Метрологічна,12. З 12 липня 2017 р.  Бюро приймання ЗВТ знаходиться за адресою: вул. Князя Романа, 38, кім.110, тел. (032) 261-69-44, (032) 261-57-65

Детальніше
Напишіть нам