Новини

11.07.2018
Відео

Кавуни у липні: ризик чи насолода? - досліджували журналісти телеканалу "НТА" разом з фахівцями випробувальної лабораторії ДП "Львівстандартметрологія". Результати випробувань у новинах на телеканалі "НТА".

Детальніше
13.06.2018
Новини Мінекономіки

Мінекономрозвитку розробило та оприлюднило проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” (далі − проект постанови). Впровадження положень проекту постанови забезпечить приведення національного законодавства у відповідність із нормами законодавства ЄС, сприятиме скорішому укладанню Угоди АСАА у відповідних секторах промислової продукції, що усуне технічні бар’єри в торгівлі відповідною продукцією та забезпечить доступ на ринок ЄС українським виробникам на тих самих умовах, що діють для виробників держав-членів ЄС.

Детальніше
11.06.2018
До відома споживачів

У Верховній Раді 7 червня 2018 року зареєстровано проект Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (№8450). Метою розробки законопроекту є забезпечення належного рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти. Документом встановлюються загальні положення до маркування харчових продуктів, дія яких може поширюватися на всі харчові продукти або на певні їх категорії, а також окремі правила щодо маркування певних видів харчових продуктів.  Законопроект визначає категорії обов’язкової інформації про харчові продукти та загальні вимоги до інформації про харчові продукти та чітко регулює обов’язки операторів ринку харчових продуктів, відповідальних за надання данної інформації. Проектом Закону забороняється використання інформації, що може ввести споживача в оману, особливо у частині властивостей і характеристик харчових…

Детальніше
10.05.2018
Новини Мінекономіки

Мінекономорзвитку України оприлюднило проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо метрології та метрологічної діяльності” (далі - Проект). Пояснювальна записка до Проекту.

Детальніше
08.05.2018
Новини Мінекономіки

Мінекономрозвитку України оприлюднило проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Порядку встановлення категорій готелям та іншим об’єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання)". Прийняття запропонованого регуляторного акта дозволить врегулювати процедуру проходження сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання) та оцінювання відповідності готелів вимогам ДСТУ 4269:2003 "Послуги туристичні. Класифікація готелів", шляхом надання повноважень для виконання робіт із сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання) підприємствам, установам, організаціям, які акредитовані Національним агентством з акредитації України.  Аналіз регуляторного впливу  Пояснювальна записка  Довідково ДП "Львівстандартметрологія" - орган із сертифікації продукції акредитований Національним агенством з акредитації України (атестат акредитації №1О210 від 27.11.17р.), здійснює сертифікацію послуг з тимчасового розміщення (проживання). …

Детальніше
27.04.2018
До відома споживачів

В Україні 20 квітня набрав чинності Закон України  № 2360-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин і натуральних медових напоїв". Так, невеликі виробники вина тепер не будуть проходити обов’язкову атестацію на відповідність вимогам із забезпечення життя та здоров’я людей, охорони навколишнього середовища, повного технологічного циклу виробництва, а також відповідності санітарним, пожежним, екологічним нормам та правилам. Для отримання ліцензії невеликим виробникам достатньо буде надати зареєстровану декларацію відповідальності матеріально-технічної бази вимогам законодавства та договір з акредитованою лабораторією. Під невеликими виробниками виноробної продукції маються на увазі підприємства, які виробляють виноградні, плодово-ягідні вина та медові напої із матеріалів виключно власного виробництва. Виноград, ягоди та мед для таких виноматеріалів також мають бути власного виробництва.

Детальніше
06.03.2018
Новини Мінекономіки

5 березня 2018 року набув чинності наказ Мінекономрозвитку України від 5 липня 2017 року № 969 «Про встановлення метрологічних вимог до фасованих товарів». Відповідно до наказу встановлені наступні вимоги до фасованих товарів: - до відхилень кількості фасованих товарів в упаковках від номінального значення відповідно до ДСТУ OIML R 87 "Кількість фасованого товару в упаковках"; - до задекларованої кількості нетто фасованих товарів відповідно до розділу 5 ДСТУ OIML R 79 "Товари фасовані. Вимоги до марковання". Метрологічні вимоги не застосовуються до упакованих одиниць, виготовлених відповідно до Технічного регламенту щодо деяких товарів, які фасують за масою та об’ємом у готову упаковку, за умови нанесення на них знака відповідності упакованої одиниці та Технічного регламенту щодо пляшок, які використовуються як мірні ємності, за умови нанесення на них знака відповідності мірної пляшки. Фасовані товари, які були введені в обіг не пізніше ніж через 3 роки з дня набрання чинності цим…

Детальніше
03.01.2018
До відома споживачів

Із 1 січня 2018 року набувають чинності нові вимоги до виробів із какао та шоколаду, які є обов’язковими для всіх виробників та поширюються на всі види шоколадних виробів. Наприклад, у темному шоколаді має бути не менше 35 % какао-продуктів у перерахунку на суху речовину, а у молочному – понад 25 % та не менше 14 % молочних продуктів. Білий шоколад має містити не менше 20 % какао-масла та понад 14 % молочних продуктів. Крім цього,  чітко прописано вимоги і до шоколадних цукерок та інших продуктів із використанням шоколаду. У разі невідповідності цим вимогам продукт не зможе називатися шоколадом або шоколадним, а буде визнано солодким батончиком або глазурованою цукеркою (наказ Мінагрополітики від 13.04.16 р. № 157).

Детальніше
06.12.2017
До відома споживачів

Найпопулярніший в світі міжнародний стандарт, який регламентує компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій був оновлений з урахуванням останніх змін в умовах і практиці роботи таких лабораторій. Нова редакція документа була опублікована завдяки тісній співпраці Міжнародної організації зі стандартизації (ISO) і Міжнародної електротехнічної комісії (IEC). Міжнародний стандарт ISO/IEC 17025:2017 "Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій" є як  "довідник" для лабораторій, які здійснюють операції калібрування і тестування в усьому світі.  Отримання повторюваних і достовірних результатів, яким можна довіряти, лежить в основі діяльності будь-якої такої лабораторії. Документ ISO/IEC 17025:2017 дозволяє співробітникам лабораторій впроваджувати продуману і надійну систему забезпечення якості і демонструвати, що вони є технічно компетентними і здатними видавати достовірні результати. Стандарт ISO/IEC 17025:2017 допомагає полегшити співпрацю між…

Детальніше
29.11.2017
До відома споживачів

Сьогодні супермаркети пропонують широкий асортимент плавлених сирів як вітчизняного, так і закордонного виробництва: ковбасних, скибкових, копчених, без копчення, солодких, з харчовими чи смаковими добавками чи без них. Купувати чи пройти повз них, споживач вирішує сам. Проте, перш ніж визначитись, необхідно знати, що у відповідності з Законом України «Про молоко та молочні продукти» плавлені сири відносяться до молочних продуктів, одержаних з молока або молочної сировини (вершкового масла, твердого сиру, сухого молока, кисломолочного сиру, молочної сироватки), та можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (жиру, білка, лактози).  Плавлений сир – це повноцінний харчовий продукт, джерело фосфору і кальцію, сполуки якого в організмі відповідають за стан волосся, нігтів і кісток. Порівняно з твердими сортами сиру плавлений сир організмом людини засвоюється на 100 % і містить менше холестерину.…

Детальніше
Замовити послуги