Новини підприємства

Організація метрологічного обслуговування закладів охорони здоров’я

         Однією з найважливіших сфер інтересів людини та держави є охорона здоров’я. Існує дуже тісний зв’язок між такими галузями людської діяльності, як медицина та метрологія.

         Безперечним фактом є те, що від технічного стану приладів медичного призначення значною мірою залежать якість, ефективність та безпека медичних послуг, які надаються громадянам у лікувально-профілактичних установах.

         Засоби вимірювальної техніки (ЗВТ), що використовуються вмедицині, відносяться досфери законодавчо регульованої метрології. Перелік категорій засобів вимірювальної техніки, що відносяться до законодавчо регульованих, визначений   постановою КМУ  за № 374 від 4 червня 2015 року, а детальний перелік типів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки згідно з вищезгаданими категоріями визначений Наказом Мінекономіки за № 1719 від 21 грудня 2015 року.

             Медичні заклади зобов’язані  своєчасно, з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів, подавати законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, на періодичну повірку.

           Неповірені засоби вимірювальної техніки до застосування в сфері охорони здоров’я не допускаються.

Повірка здійснюється повірочними лабораторіями, уповноваженимиМінекономікив установленому порядку на проведення цих робіт.

            ДП «Львівстандартметрологія», як державне підприємство, що відноситься до сфери управління Мінекономіки, уповноважене на повірку 63 категорій законодавчо регульованих ЗВТ, із них 17 категорій - це ЗВТ медичного призначення. Повірку ЗВТ, що відносяться до восьми із цих категорій, здійснюють фахівці відділу повірки та калібрування радіотехнічних і радіоелектронних ЗВТ, а саме:

  • електрокардіографи;
  • електроенцефалографи;
  • кардіодефібрилятори;
  • монітори пацієнта;
  • пульсоксиметри;
  • реографи;
  • фетальні монітори;
  • ультразвукові діагностичні прилади.

           Повірку цих ЗВТ здійснюють фахівці, які мають багаторічний досвід роботи, пройшли відповідну підготовку і уповноважені на проведення повірки. Окрім цього, відділ забезпечений необхідними еталонами для проведення повірки, які щорічно проходять калібрування в  установленому порядку в акредитованих НААУ калібрувальних лабораторіях.

           Слід відзначити, що з метою сервісного обслуговування повірка ЗВТ медичного призначення майже на 100%, здійснюється фахівцями відділу на місці їх експлуатації в лікувально-діагностичних закладах всіх форм власності м. Львова та області. На Львівщині на даний час нараховується близько 200 таких закладів тільки державної форми власності, не враховуючи приватних закладів. В цих медичних закладах експлуатується понад 10 тисяч різноманітних ЗВТ, серед них близько 300 апаратів УЗД, 2000 електрокардіографів, 1000 моніторів пацієнта тощо.     

         Таким чином, для підвищення якості лікувально-діагностичного процесу необхідно здійснювати періодичну повірку ЗВТ медичного призначення, адже перевищення допустимих похибок вимірювань може не лише обернутися проти пацієнта зайвими матеріальними витратами, а й заподіяти йому моральну шкоду чи навіть зашкодити здоров'ю.

         З питань повірки та калібрування радіотехнічних та радіоелектронних ЗВТ звертайтесь за адресою:

вул. Метрологічна 12, м. Львів;

тел.(032) 237-14-16;

e-mail: radio.zvt@remove-this.gmail.com.

 

Співпраця з нами – гарантія якості та вимога часу!

Напишіть нам