Новини підприємства

ДП «Львівстандартметрологія» взяла участь у семінарі «Вимірювання та випробування у дослідних лабораторіях»

 

Начальник відділу повірки та калібрування засобів вимірювальної техніки геометричних та механічних величин ДП «Львівстандартметрологія» Ігор Юськевич виступив з доповіддю на науково-практичному семінарі «Вимірювання та випробування у дослідних лабораторіях», який відбувся учора, 15 вересня 2022 року, на базі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

У своїй доповіді представник ДП «Львівстандартметрологія» торкнувся питань вимірювання у сфері та поза сферою законодавчо регульованої метрології та діяльності дослідних лабораторій в умовах нового законодавства.

На початку доповіді пан Юськевич наголосив, що вимірювання в житті та діяльності людини відіграє важливу роль. Адже все починається з вимірювань росту та маси тіла, впродовж життя крім цих величин вимірюють артеріальний тиск, пульс, об’єм легень, вміст цукру, алкоголю, рівень гемоглобіну та інші величини.

«З розвитком людства змінюються види діяльності, а разом з тим і розвиваються та удосконалюються процеси вимірювання. Якщо вони починались з вимірювання розмірів земельних ділянок чи вимірювань під час зведення житла в таких одиницях довжини, як п’ядь, лікоть, сажень і ін., то в наш час вимірюється значно більше величин з надзвичайно високою точністю», - наголосив доповідач.

Подаємо текст доповіді цілком:

Вимірювання

Що ж таке вимірювання? Є різні визначення поняття вимірювання. Згідно Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», вимірюванням вважається процес експериментального визначення одного або декількох значень величини, які можуть бути обґрунтовано приписані величині. Результати вимірювань використовують як в побуті, так і на підприємствах в різних видах діяльності. Результати випробувань продукції, досліджень, повірки, калібрування ґрунтуються на вимірюваннях, а отже, залежать від достовірності їх результатів.

Вимірювання у сфері законодавчо регульованої метрології

Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» в статті 3 визначені види діяльності, в яких передбачене державне регулювання стосовно вимірювань, одиниць вимірювання та засобів вимірювальної техніки. В статті 7 Закону зазначено, що:

  1. результати вимірювань можуть бути використані у сфері законодавчо регульованої метрології за умови, що для таких результатів відомі відповідні характеристики похибок або невизначеність вимірювань;
  2. методики вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології, що є обов’язковими до застосування, визначаються в нормативно-правових актах або в нормативних документах, на які є відповідні посилання в нормативно-правових актах;
  3. повноваження центральних органів виконавчої влади, інших державних органів уповноважувати підприємства та організації, їх відокремлені підрозділи та фізичних осіб - підприємців на проведення певних вимірювань, не пов’язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів та послуг, у сфері законодавчо регульованої метрології визначаються законом.


Вимірювальні лабораторії

Вимірювальна лабораторія – це підприємство, установа, організація чи їх окремий підрозділ та фізичні особи - підприємці, що здійснюють проведення певних вимірювань, не пов’язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів, послуг, з документальним оформленням їх результатів. Варто зазначити, що слова «не пов’язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів та послуг» передбачають проведення вимірювань, результати яких використовуються під час добровільної оцінки відповідності згідно статті 24 Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», де не вимагається відповідність технічним регламентам, а здійснюється на добровільних засадах в будь-яких формах, включаючи випробування, декларування відповідності, сертифікування на відповідність будь-яким  заявленим вимогам. Тому під час добровільної оцінки відповідності можуть застосовуватися результати вимірювань або випробувань, проведених вимірювальними або випробувальними лабораторіями підприємства.

Як підтвердити компетентність вимірювальної лабораторії?

У відповідності до п. 4 статті 7 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» вимірювальна лабораторія повинна бути уповноважена відповідним (залежно від виду діяльності) центральним органом виконавчої влади або іншим державним органом. Повноваження цих органів з уповноваження визначаються законом.

Однак на сьогоднішній день це питання не врегульовано.

Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 11 лютого 1998 року територіальним органам центрального органу виконавчої влади у сфері метрології були надані повноваження з атестації вимірювальних лабораторій. В чинному Законі України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05 червня 2014 року відсутні вимоги до вимірювальних лабораторій, їх компетентності, хоча передбачене уповноваження на право виконання вимірювань.

В такому випадку компетентність вимірювальної лабораторії визначається на підставі відповідності вимогам процедур проведення вимірювань у сфері діяльності або застосованих методик вимірювань. Для підтвердження своєї компетентності третьою стороною вимірювальні лабораторії можуть звертатись до тих організацій, яким вони довіряють.

Компетентність будь-якої лабораторії визначається наявністю:

  • компетентного персоналу;
  • матеріально-технічної бази;
  • методик проведення вимірювань;
  • системи управління якістю.

Компетентність персоналу підтверджується профільною освітою, проходженням курсів підвищення кваліфікації, навчанням, стажуванням і ін.

Щодо матеріально-технічної бази варто звернути увагу на те, що у разі проведення вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології ЗВТ повинні бути повірені.

У випадку проведення вимірювань поза сферою законодавчо регульованої метрології, тобто у видах діяльності, які не входять до переліку статті 3 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність»,  також варто проводити метрологічну перевірку придатності ЗВТ до застосування у вигляді повірки (якщо цей ЗВТ належить до категорії законодавчо регульованих), калібрування, контролю метрологічних характеристик тощо.

Також підтвердженням якості проведення вимірювань є такі методи, як: перевіряння допустимого розходження між результатами двох паралельних вимірювань; періодичне оцінювання повторюваності та відтворюваності вимірювань, участь у між лабораторних порівняннях тощо.

У вимірювальних лабораторіях, які раніше були атестовані, для забезпечення компетентності лабораторії слід підтримувати відповідність критеріям, які перевірялися під час атестації.

Виникає запитання, чи є документ, який передбачає вимоги до компетентності вимірювальних лабораторій?

Якщо Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (Стаття 18) передбачена процедура уповноваження повірочних лабораторій з  зазначенням Критеріїв, яким вони повинні відповідати; в ДСТУ ENISO/IEC 17025 викладені загальні вимоги до калібрувальних та випробувальних лабораторій, то вимог щодо вимірювальних лабораторій сформульованих немає.

В умовах нового законодавства вимірювальні лабораторії підприємств найчастіше проходять перевірку компетентності на відповідність вимогам ДСТУ ISO10012 Вимоги до процесів вимірювання та вимірювального обладнання. Відповідність лабораторії цьому стандарту засвідчує наявність у суб’єкта господарювання системи керування вимірюваннями з метою забезпечення метрологічних вимог замовника. Позитивні результати підтвердження компетентності засвідчуються свідоцтвом про відповідність системи вимірювань вимогам ДСТУ ISO10012.

Яку організацію обрати для підтвердження компетентності вимірювальної лабораторії?

Як зазначалось раніше, вимірювальна лабораторія для підтвердження своєї компетентності може звертатись на власний розсуд до тих організацій, яким довіряє. Такі послуги надають метрологічні центри, які раніше здійснювали атестацію вимірювальних лабораторій, мають необхідний досвід та кваліфікований персонал.

Одним з таких підприємств в західному регіоні України є ДП «Львівстандартметрологія». Фахівцями нашого підприємства оцінювання відповідності системи керування вимірюваннями здійснюється згідно розробленого стандарту підприємства, який встановлює загальні вимоги та порядок проведення добровільного оцінювання системи керування вимірюваннями на відповідність вимогам ДСТУ ISO10012. Варто зазначити, що цим видом діяльності займаються спеціалісти, які здійснювали атестацію лабораторій, коли вона була передбачена Законом, додатково пройшли навчання з оцінювання систем керування вимірюваннями на відповідність даному стандарту. Залежно від напрямку діяльності вимірювальної лабораторії, яка проходить оцінку відповідності, до складу комісії включаються профільні спеціалісти з випробувальних лабораторій та метрологічних підрозділів нашого підприємства. За потреби, залучаються фахівці з інших підприємств.

Метрологічні підрозділи здійснюють повірку, калібрування, контроль метрологічних характеристик ЗВТ та контроль нормованих характеристик випробувального та допоміжного обладнання. Тобто, наше підприємство надає повний спектр послуг, потрібних для вимірювальних лабораторій.

Підсумовуючи свій виступ, хочу зазначити, що:

- довіра замовників до вимірювальної лабораторії прямо залежить від її компетентності;

- підтвердження компетентності вимірювальних лабораторій є добровільним;

- сучасні вимоги до забезпечення якості метрологічних робіт передбачають наявність різних підходів до встановлення компетентності лабораторій, що надає свободу підприємствам у вирішенні цього питання на свій розсуд чи на вимогу замовників.

Напишіть нам