Новини Мінекономіки

Проект наказу "Про внесення змін до наказу Мінекономрозвитку від 04.08.2015 №914"

Відповідно до частини третьої статті 5 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" (далі – Закон) визначення основних одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць (SI), прийнятої Генеральною конференцією з мір та ваг і рекомендованої Міжнародною організацією законодавчої метрології, назви та визначення похідних одиниць SI, десяткових кратних і частинних від одиниць SI, дозволених позасистемних одиниць, а також їх позначення та правила застосування одиниць вимірювання і правила написання назв та позначень одиниць вимірювання і символів величин встановлюється Мінекономрозвитку.

З метою реалізації статті 5 Закону прийнято наказ Мінекономрозвитку від 04.08.2015 № 914 "Про затвердження визначень основних одиниць SI, назв та визначень похідних одиниць SI, десяткових кратних і частинних від одиниць SI, дозволених позасистемних одиниць, а також їх позначень та Правил застосування одиниць вимірювання і написання назв та позначень одиниць вимірювання і символів величин", зареєстрований в Мін’юсті 25.08.2015 за № 1022/27467 (далі – наказ № 914). 

Відповідно до Правил застосування одиниць вимірювання і написання назв та позначень одиниць вимірювання і символів величин, затверджених наказом № 914, на маркуванні продукції, що надається на ринку України, застосовуються міжнародні позначення одиниць вимірювання (з використанням літер латинського чи грецького алфавіту). Одночасно на маркуванні можуть бути застосовані українські позначення одиниць вимірювання (з використанням літер українського алфавіту). Обов'язковість вищезазначеної норми повинна була набрати чинності 01.01.2018.

Водночас з метою поступового переходу суб'єктів господарювання до міжнародних позначень одиниць вимірювання до наказу № 914 у 2016 році були внесені зміни, якими збільшено перехідний період до 3 років коли позначення одиниць вимірювання на маркуванні продукції літерами грецького або латинського алфавіту стає обов’язковим, а саме починаючи з 1 січня 2019 року. При цьому продукція, яка введена в обіг до 1 січня 2019 року, залишається в обігу до закінчення строку служби (строку придатності).

Разом з тим, до Мінекономрозвитку надходять численні звернення від суб'єктів господарювання стосовно необхідності збільшення перехідного періоду застосовування міжнародних позначень одиниць вимірювання (із використанням літер латинського або грецького алфавіту) на маркуванні, зокрема, лікарських засобів, медичних виробів, харчових продуктів, дієтичних добавок, кормів для тварин, упаковок насіння та засобів захисту рослин.

З огляду на зазначене Мінекономрозвитку розроблено проект наказу "Про внесення змін до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 04 серпня 2015 року № 914", яким передбачено збільшення до 01.01.2021 перехідного періоду обов'язкового застосування міжнародних позначень одиниць вимірювання на маркуванні продукції.

Напишіть нам