Новини підприємства

Повірені ваги - запорука чесної торгівлі!

Часто, купуючи товари, ми думаємо: коли уважно стежити за показами ваги при зважуванні товару, можна уникнути обману. Але трапляється навпаки: чим уважніше покупець стежить за цифрами, тим легше його обдурити. Розкрити продавця-шахрая важко. Тому найкраща порада - купувати ваговий товар там, де є контрольна вага, точність якої підтверджує пломба з відбитком повірочного тавра.

Уникнути обману можна, але для цього необхідно запам’ятати декілька правил:

1. Ваги, незалежно від країни-виробника, повинні бути повірені, що підтвержується свідоцтвом про повірку або опломбуванням вимірювального механізму, відбиток повірочного тавра має бути нанесений на пломбу та зазначати дату останньої повірки. Пломба – це не просто візуальне підтвердження того, що ваги повірені на точність, вона ще й закриває доступ до механізму їх переналаштування. Тому, обважувати покупців з допомогою такого пристрою вже не так просто.
Повірені ваги повинні бути опломбовані, пломба має бути цілісною, відтиск тавра чітким, а строк його дії не перевищувати: для ваг механічних до 50 кг - 1,5 року, для всіх інших - 1 рік.

2.Якщо відбиток повірочного тавра або пломба з відбитком пошкоджені, вага вважається не придатною для використання.

3. Суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівельну діяльність і надають послуги споживачам, повинні мати контрольні ваги для вимірювання маси товару. Інформація про місцезнаходження контрольних ваг повинна бути вивішена у місці, видному та доступному кожному покупцеві. Контрольні ваги повинні бути електронні або механічні безгирні і мати ціну поділки не більше 2 г та найменшу межу зважування не більше, ніж 10 г.

4. Ваги, гирі, ваговимірювальні комплекти, що застосовуються для визначення кількості товару, повинні мати двосторонню шкалу, для продавця і покупця, або електронний відліковий пристрій та встановлюватися на робочих місцях так, щоб покупець мав змогу спостерігати весь процес вимірювання маси та продажу товару.

5. Покупець має право пересвідчитися у наявності та чинності свідоцтва про повірку або повірочного тавра на вагах.

6. Настільні ваги повинні бути встановлені на міцному, стійкому столі, конструкція якого не допускає будь-яких прогинів, коливань, вібрацій. Отже, будьте пильні, купуючи товар у торгівельній мережі чи ринку та візьміть до уваги наведені вище поради.

Пам’ятайте, що ваги, які використовуються під час торгівельно-комерційних операцій, підлягають обов'язковій повірці.

У Львові повірку ваговимірювальної техніки здійснює ДП «Львівстандартметрологія»:
вул.Заводська, 26, тел.(032) 298-67-92

Напишіть нам