Новини підприємства

Привітання Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка

Шановні працівники сфери стандартизації та метрології!

 
Від себе особисто щиро вітаю Вас з професійними святами – Днем працівників стандартизації і метрології України та Світовим днем стандартів!
Ваша професія пов’язана з усіма видами діяльності та покликана виконувати дві важливі місії: захист життя і здоров’я громадян та сприяння підвищенню конкурентоспроможності національної продукці. 
Стандартизація та метрологія беззаперечно є надійною основою захисту прав споживачів та стабільного розвитку держави.
Досягти високих стандартів якості життя людей, конкурувати на глобальних ринках і зміцнювати власну економіку можливо за умови ефективної та визнаної у світі національної системи стандартизації та метрології.
На міжнародному рівні у сфері метрології зростає роль нашої країни. Так, у 2018 році Україна набула повноправного членства в Метричній конвенції. До кінця 2020 року заплановано набуття статусу держави-члена в Міжнародній організації законодавчої метрології.
Одним з пріоритетів Президента України та Уряду визначено підготовку до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (Угода АСАА). Слід відзначити прогрес у цьому напрямі та надалі об’єднувати зусилля для якісної підготовки до успішного проведення попередньої оцінювальної місії з боку ЄС щодо готовності інфраструктури якості України до укладення Угоди АСАА.
В Україні постійно проводиться масштабна робота з гармонізації національних стандартів з міжнародними та європейськими, а викликів з кожним роком стає все більше і більше. 
Цього року Світовий день стандартів проходить під гаслом «Стандарти захищають світ». Забруднення навколишнього природного середовища внаслідок промислового виробництва негативно впливає на клімат та життя суспільства.
Для зменшення негативного впливу на планету необхідні правильні заходи. Стандартизація – один із таких дієвих інструментів.
Національні стандарти, гармонізовані з міжнародними та європейськими, встановлюють вимоги до промислового виробництва, покликані підвищити рівень енергоефективності, зменшити забруднювальний вплив на навколишнє природнє середовище та сприяють отриманню якісних безпечних послуг споживачем.
Україна разом з Міжнародною організацією стандартизації (ISO), Європейським комітетом із стандартизації (CEN) та Європейським комітетом із стандартизації в електротехніці (CENELEC) з метою підтримки глобальних зусиль бізнесу та організацій для подолання наслідків кризи, пов’язаної з COVID-19, відкрила доступ до критично важливих стандартів для бізнесу.
Бажаю всім науковцям та фахівцям, які працюють у сфері стандартизації та метрології, успіхів, добробуту, оптимізму та великих звершень.

Міністр розвитку економіки, торгівлі
сільського господарства України  Ігор ПЕТРАШКО

Напишіть нам