Новини

БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ – ЦЕ ВАЖЛИВО!

Бактерії, віруси, паразити, токсини, пестициди, радіонукліди, різні хімічні речовини потрапляють в організм через їжу та воду. За оцінками ООН до 500 000 людей у всьому світ, в т.ч. діти, щороку помирають після вживання недоброякісної їжі та води. Небезпечні харчові продукти є причиною більш як 200 різноманітних хвороб – від діареї до онкологічних захворювань.

Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від збору врожаю, перероблення, зберігання, розподілу, виробництва аж до приготування та споживання їжі.

Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

В Україні розроблена нормативно-правова база, що регулює процеси з надання якісних та безпечних харчових продуктів споживачам.

При виборі харчових продуктів варто обов’язково звертати увагу на зовнішній вигляд товару, упаковку, а також на маркування та інформацію про продукт, яка зазначена виробником.

Відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», на фасованих харчових продуктах, виробник обов’язково має надавати таку інформацію:

1) назву харчового продукту;

2) перелік інгредієнтів;

3) будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для перероблення;

4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів;

5) кількість харчового продукту у встановлених одиницях вимірювання;

6) мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;

7) умови використання;

8) назва та місце перебування оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, для імпортованих харчових продуктів – назва та місце перебування імпортера;

9) країна походження або місце походження;

10) інструкції з використання, якщо без неї важко зрозуміти, як використовувати продукт правильно;

11) для напоїв із вмістом етилового спирту понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний вміст спирту в напої;

12) інформація про поживну цінність харчового продукту.

Наявність або брак такої інформації на фасованому товарі,  дає підстави замислитися про те, чи дотримується виробник Закону України, та чи можна йому довіряти.

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначає норми безпеки та якості продуктів, що перебувають в обігу або ввозяться на територію України. Ці показники регулюються відповідно до встановлених Законом вимог.

Деякі «безпечні» норми продуктів харчування тваринного походження регулюються Законом України «Про ветеринарну медицину». Він визначає засади для регулювання сфери  охорони  здоров’я тварин, ветеринарної практики, виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів, а також обігу побічних продуктів тваринного походження. Виробники продуктів тваринного походження мають стежити за нормами відповідно до Закону аби постачати якісний продукт споживачам.

Крім цього, Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин», визначає органи виконавчої влади, які мають стежити за дотриманням Законів України у процесі виробництва та реалізації продуктів харчування.

Ще одним документом, що стосується безпечності харчових продуктів є CODEX ALIMENTARIUS. Це міжнародні стандарти, методичні вказівки, норми та правила, що забезпечують безпеку та якість харчових продуктів. Він містить положення про гігієну харчових продуктів, харчові добавки, залишки пестицидів і ветеринарних лікарських препаратів, маркування та методах аналізу і відбору проб, контроль та сертифікацію імпорту та експорту харчових продуктів.

Особливо заслуговує увагу система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок HACCP (англ. HazardAnalysisandCriticalControlPoint). Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. НАССР – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Він охоплює багато різних аспектів: вимоги до стану приміщень, де зберігаються або готуються продукти, чистоту поверхонь, гігієну персоналу, зберігання та транспортування та багато іншого. Виробники мають дотримуватися принципів НАССР, а також різні установи, адміністрації навчальних закладів, тощо, вони повинні впроваджувати та постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.

Безпека харчових продуктів є спільною відповідальністю між урядами, виробниками та споживачами. Дотримуючись харчових стандартів, застосовуючи належні методи ведення сільського господарства, створивши ефективні системи контролю харчових продуктів (створення достатньої кількості харчових лабораторій), можна забезпечити харчову безпеку та належну якість продуктів харчування.

Замовити послуги